“Обича ме, не те обича” – съставител Захари Карабашлиев / Ревю

obicha-me-ne-te-obicha-novi-razkazi-za-lyubovta-sinya-koritsaОт както излезе сборника „Обича ме, не те обича“ искам да си го взема. Неприятни неща ставаха в личен план, в един момент четенето остана някъде назад не от нежелание, а от невъзможност за съсредоточаване. Вкъщи има купчина непрочетени книги, чакаща своя ред, а книгите за ревю също не са никак малко. Сборника ме привлече първо с цветовете избрани за корицата си (книгата може да се намери в два варианта: син и розов), и второ: със минималистичния си стил.

Трябва да призная, че кориците на Дамян Дамянов са едни от любимите ми. Но всъщност закупих книгата поради причината, че когато си в някакво конкретно емоционално състояние, имаш нужда от някакво обяснение, от някаква различна гледна точка. А какво по-добро в случая от 16 разкази, всеки разказващ различен аспект на това възвишено чувство Любов.

Оригинално заглавие: Обича ме, не те обича

Година на издаване: 2016

Издателство: Сиела

Страници: 190 стр.

Стил: Любов, nonfiction, Кратки разкази

Оценка: 3 / 5

„Обича ме, не те обича“ е сборник от разкази на български автори. Авторите са много различни един от друг и това превръща книгата в едно неочаквано изживяване, което със смяната на творбите, завърта и вашите усещания и настроения в различни крайности.

„Демоните се завръщат“ на Алек Попов поставя началото на книгата със своята странна комбинация от реални личности и народни поверия. Любовта в разказа я има под формата на обсебеност и .. една опаковка на бонбон. 🙂 Да си призная, може би за да разбера напълно този разказ ще е необходимо да се запозная с книгата „Сестри Палавееви“ на автора.

„Nothing else matters” от Васил Панайотов е разказ за любовта, която се заражда от разстояние. Не познаваш човека, не знаеш дори как изглежда, но знаеш че си влюбен и няма бягане вече. Запознайте се с поетичните Спас и Станка. 🙂

„Първото и най-важно нещо, което човек трябва да прави, когато се дави, това е да държи главата си над водата“ на Владимир Зарев е разказ с мнооого дълго заглавие, но четящ се изключително бързо. За опиянението от любовта (е добре де, и няколко чаши узо) и какво правим в името ѝ.

„365 дни любов“ от Ганка Филиповска е този разказ, за невъзможната любов. За тази, която си имал за кратко, но искаш да задържиш до последно, до последния миг. Звучи ли ви познато?

„Без изменение“ на Георги Господинов е разказа, докоснал ме наистина дълбоко. За неосъществените, неслучили се неща, със съкровения човек за вас. Човек, който никога не сте имали до себе си, а е трябвало. И историята на едно закъсняло с 44 години и седем месеца писмо.

„Фосили“ на Георги Томов е представянето на един семеен живот. Не всички семеини животи са такива, но повечето не завършват по по различен начин. Среща. Любов. Семейство. Деца. Апартамент. Отглеждане. Любовница. Раздяла. Живота продължава?

„Запалката“Емануил А. Видински.Нали знаете как възрастните хора разказват историите си – как помнят всичко все едно е било вчера? Докато баба беше сред нас винаги съм се чудела: как може тая жена да помни в такива подробности всичко. Та, това е разказа за спомените, за войната и за една любов. Любов, на която не са ѝ били нужни думи, а само две сърца.

„Венецианска тройка“ на Васил Андреев е творба за щастливите съвпадения в живота. Ако щете ми вярвайте, но главния герой дори не си беше и помислял, че могат да му се случат толкова неща. Венецианска тройка и една салфетка.

„Aqua Alta”Захари Карабашлиев. Четейки разказа се питах – как е възможно това да е описано така. На моменти имах чувството, че някой е седял покрай мен и е записвал случилото ми се скоро. Разказа даде различна светлина на ситуацията, в която бях . Любовта в творбата ли? Е тя просто е изчерпана. Ей така.

„Беседката“ на Иво Иванов е това кратко sci-fi, от което всички се нуждаем. Какво би станало, ако се озовеш изведнъж в бъдещето, където няма любов? Ще има ли нещо, което да осмисли живота ти или ще опиташ всичко възможно, за да можеш да обичаш и да бъдеш обичан пак?

„По-висок от мене“ от Илиян Любомиров. Когато си на 40, живеещ сам и без никакъв сериозен късмет в любовта, рано или късно намираш начин да се справиш с тази ситуация. Да не си сам. Разказ за нас и вътрешното ни аз. Аз и Свръх Аз. Бай Ставри? Да, заслужава да се прочете.

„Погледни ме в очите“Кристин Димитрова. Нещо за найвността и това как понякога си мислим, че знаем що е любов. И за добрите сестри.

„Минало свършено, трето лице, множествено число“ от Мирела Иванова. Когато любовта е там ,но времето в което сте се срещнали не е правилното. Имали сте такива случай, нали? Да, обичате се, цените се, но просто не е сега времето и това променя всичко. Всичко. За Кармен и червеното вино!

„Спокойствие и тишина“Палми Ранчев. Това беше творба, която не успях да разбера. Може би не бях с необходимата нагласа, може би е някакъв друг проблема, но просто не се получи.

„Лагерта“ от Радослав Парушев. За любовта, любимата жена и милото посвещение 🙂

„Три секунди“ на Теодора Димова е перфектното описание на това, какво се случва в мозъка ни за може би три секунди, когато срещнем НЕГО. Това е разказа с най-дългото изречение ever. Любовта е магия – пламва бързо и вече не може да се угаси ей така.

Като обобщение мога да кажа, че сборника ми хареса горе долу 50/50. Имаше безспорно силни, трогващи, докарващи до сериозни размисли разкази. Останалите може би просто не са моя стил.

Любовта и всичко, до което води тя – трепетите, чувствата, изневерите, семейството, найвността, навика, сълзите, болката, радостта – всичко това и още много може да срещнете в антологията.

А вие прочетохте ли я? Какво мислите? Може да споделите като коментар под поста или на facebook страницата на Seasons of Aya.

Advertisements

2 thoughts on ““Обича ме, не те обича” – съставител Захари Карабашлиев / Ревю

  1. Pingback: Списък на ревюта – Seasons Of Aya

  2. Pingback: 2016 година в цифри – Seasons Of Aya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s