“X-men: Apocalypse” / Ревю

cv2lgxnueaa6kk0_zpsbxpb2xynЕхее докато дойде време да напиша ревюто за този филм, то втаса и превтаса в главата ми :D. За това и започвам директно ревюто за един от дълго чаканите филми за мен (а и не само за мен).

Значи като първо: как може да си кино и за филм 145 минути (+15 минути реклами) да не пуснеш нито вентилация, нито климатици, нито НИ-ЩИЧ-КО. Беше просто ужасно. И второ – е верно ли 145 минути?! На 3D. Целия филм – на 3D. Тея хора сърца нямат. Да прекараш толкова време в киносалон и в един момент да имаш чувството, че едновременно седалката започва да се обвива около теб, краката ти искат да се откъснат от теб и да си ходят иии … че бирата свърши. 😀 Комбинацията е убийствена дори за моя мазохизъм. Както и да е, ще се постарая тези фактори да не влияят върху мнението ми за самия филм.

Като цяло филма ми хареса. Все пак за мен X-men са едни от най-успешните филми по комикси излизали някога. Но като всеки филм си имаше слабости, които спокойно можеха да ни спестят (така и филма нямаше да е толкова дълъг 😀 ). В последния филм X-men се запознаваме с Apocalypse или Ен Саба Нур – първия евър мутант. Според комиксите Apocalypse е свръх интелигентен, владеещ телекинеза, телепатия, телепортация и технопатия (директна връзка и контрол с технологиите, които са около него). Освен това той е безсмъртен, неуязвим, има много силни рефлекси, сила и скорост. А най-хахавото нещо е че кръвта му може да лекува мутанти, но е смъртоносна за хора. Симпатяга, а? 😀

В филма не наблегнаха на всичките достойни качества на синия човек (а да, той е и син). Визията му в филма беше различна от тази в комиксите (можете да видите в галерията). Но този герой имаше потенциал. Ооо да, наистина имаше. Каакто и да е, да минем нататък.

Както стана ясно от трейлъра, сюжета може да се представи така: Apocalypse се събужда след хиляди години нежелан сън, за да види в какво се е превърнала земята и хората в нея. А също и мутантите. И на него това не му харесва. За да изрази това си НЕхаресване той решава да срине всичко и да започне от начало да гради един свят за мутанти. За целта му трябват четири мутанти, които да направи свой последователи (да, да , като Четирите Конници на Аполипсиса). За тези свой последователи той избира Магнето (Майкъл Фасбендър), Буря (Александра Шип), Архангел (Бен Харди) и Псайлок (Оливия Мън). Когато Мистик (Дженифър Лорънс) разбира какво се случва, споделя с Професор Х (Джеймс Макавой) и те се опитват да спрат всичко още в зародиш (ключова дума: опитват се). Тук естествено срещаме и другите герои Звяр (Никълъс Холт), Куиксилвър (Евън Питърс), Циклоп (Тай Шеридан), Нощна сянка (Коди Смит-МакФий), Хавок (Лукас Тил) и не на последно място: Джийн Грей (Санса Старк). Упс .. И Джийн Грей, в ролята на която се въплъщава Софи Търнър.

По отношение на филма: като сценарии, ефекти и актьорска игра беше чудесен. Но имаше няколко неща, без които можеше спокойно да мине. Като например героите Архангел и Псайлок. Те бяха на всякакви постери, трейлъри и т.н. От друга страна във филма имаха много малко екранно време, а и според мен си бяха и чисто и просто безполезни. И безинтересни. Друг един такъв герой е Вълколака. Разбирам, че продукциите залагат много на рекламната кампания, но това си беше гавра. Да, Върколака го имаше в филма. За няма и 3-4 минути. Изби доста хора и избяга в гората. И това е. Туй то. Финито. Беше напълно излишно, но както казах – рекламни кампании за примамване на интерес.

Много ми харесаха младите Циклоп и Джейн. Въпреки, че както споменах малко по-горе, Софи Търнър винаги за мен ще остане Санса Старк. Но актьорите им дадоха добър облик и много ми хареса развръзката им. Джейн си беше изненадата на филма 🙂 . А и нещо супер свежо: Куиксилвър и Нощна сянка. Трябва да направят отделен филм за тези двамата! Определено филма живна доста с тях 🙂 . Фенка сън на Евън Питърс още от „American Horror Story”. Това момче има страшен усет и е страхотен актьор. Дано за в бъдеще да го видим в по-сериозни продукции. Междувременно виждаме Магнето как се бори със себе си, Мистик, която вече е герой и пример за всички и Професора, в чиято глава влиза нещо много, много могъщо.

Оо да ! И Post-credits!!! Внимание: SPOILERS! Както след повечето филми на X-men, и след този имаше подсказка за евентуалния следващ филм. След края на филма, X-men успяват да спрат Apocalypse от разрушаване на земята, но както знаем: ще се появи някой друг главен суперзлодей, който е  опасен по свой собствен начин. Повече за него може да прочетете тук. 🙂

И така .. Мнението ми за филма (според гласуването в IMDS) е 9 от 10. Девет заради малко по-горния ми абзац.

А вие гледахте ли филма? Можете да споделите мнението си като коментар по-долу или в фейсбук страницата на блога. 🙂

Advertisements

2 thoughts on ““X-men: Apocalypse” / Ревю

  1. Pingback: “X-men: Apocalypse” Post-Credits – Seasons Of Aya

  2. Pingback: Списък на ревюта – Seasons Of Aya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s