„Здрач“ – Дмитрий Глуховски / Ревю

zdrach gluhovski

Не, това не е онзи „Здрач“ с вампирите. И не, няма нищо общо 😀

Метро 2033“ и „Бъдеще“ на Дмитрий Глуховски застанаха съвсем заслужено сред останалите ми любими книги. Никога не съм крила, че антиутопиите са ми любим жанр (чета от тях колкото ми е възможно повече), но трябва да призная, че Глуховски се чувства доста удобно в тази област. И според мен му се получават много сполучливо нещата.

Оригинално заглавие:  „Сумерки“

Година на издаване2008 г.

Издателство: Litus

Страници: 328

Стил: Антиутопия, Фантастика 

Оценка: 5 / 5

Здрач“ е онлайн експеримент на самия автор.  Тя бива публикувана глава по глава в неговия блог. Когато реших да се захвана с книгата реших да направя кратко проучване за нея – мнения от интернет пространството, поглед за нея в Goodreads, ревюта и т.н. Изненадах се когато установих, че не е сред най-предпочитаните книги в България (а и не само). Публикувана след неоспоримо успешната „Метро 2033“, интереса към „Здрач“ не е бил особено голям. Или поне това показват гласуванията и малкото ревюта, които открих за нея. В Goodreads тя има рейтинг 3,75 от 5,00 с гласували само 666 човека (и това ако не е съвпадение, ей на :D).

„Здрач“ представя пред нас тънката и почти невидима линия, отвъд която деня отстъпва място на ноща. Контурите са замъглени, цветовете избледняват и се сливат заедно. А тогава въображението се развихря с неописуема скорост.

Както знаем работата на преводачите е свързана с една рутина: отиваш до офиса, взимаш материалите, прибираш се, нагласяш се на вълна „превод“ и започваш. Когато приключиш – отиваш до офиса, оставяш превода, вземаш си комисионната и пак вкъщи. Някои преводи и текстове обаче чакат търпеливо векове наред човека, който ще се осмели да ги преведе и да се справи с тях и с всички демони, които крият. Те могат да съдържат безмерно знание или бекрайно проклятие – на какво ще попаднеш никой не знае. Един такъв древен ръкопис, написан от неизвестен испански конкистадор попада в ръцете на Дмитрий Алексеевич. В този ръкопис-дневник е описан първия поход в Латинска Америка (полуостров Юкатан) на континента от европейци. Започвайки превода си от втора глава (защото първата е била загубена от предишния преводач), Дмитрий се потапя в една тайнствена и неопипвана почва – през 16 век сред джунглите, индианците и вярванията. Любопитството му се пробужда и той иска на всяка цена да разбере как ще свърши историята, но книгата му се дава хапка по хапка: когато предаде главата, тогава евентуално може да получи следващата. Задълбавайки се в ръкописа на испанеца, в живота на преводача започват да се случват мистериозни и зловещи инциденти. Реалността започва да се изкривява и съвременна Москва започва необяснимо да преплита историята си с тази на древната империя на Майте. А междувременно с това в света се случват какви ли не нещастия: земетресения в Иран, урагани в САЩ, цунами в Индонезия, суша и пожари в Русия. А по всички медии тръбят пророчества за края на света. И нищо не е случайно. Могат ли обаче тези големи събития да помогнат на Дмитрий да разчете пророчеството и да погледне в бъдещето, ако има такова?

Не знам дали съм описала добре сюжета, но все пак се опитвам да избегна подсказки за това какво се случва. А повярвайте – края е доста неочакван. Останах доволна от тази книга – неуспеха да я оставя, за да свърша каквото и да било друго, беше огромен. 😀 А това ако не е показател – здраве му кажи. 🙂

Любопитно за книгата: Глуховски наименува главния герой като себе си (трите имена на автора са Дмитрий Алексеевич Глуховски). Както на преводача книгата е давана глава по глава, така и Глуховски споделя своята книга на читателите в блога си. В книгата се споменават реални исторически личности (Диего де Ланда, Юрий Кнорозов), а също така и се споменава мнението, че цивилизацията на майте е изгубена заради грешка в астрономическия календар. През 2014г. романът е награден с литературната награда Utopiales, която е най-голямата награда на жанра във Франция.

Наричат Дмитрий Глуховски руския Дан Браун. Не съм чела Дан Браун и не мога да кажа дали е основателно сравнението, но ако някои от вас е чел „Здрач“ и „Шифърът на Леонардо“ – споделете мнение 🙂

Ако ви е харесало ревюто и имате коментари, забележки или просто искате да изкажете мнение – давайте смело в зоната за коментари под поста. Или в страницата в facebook на Seasons of Aya 🙂

Advertisements

7 thoughts on “„Здрач“ – Дмитрий Глуховски / Ревю

 1. Pingback: Списък на ревюта – Seasons Of Aya

 2. Pingback: 2016 година в цифри – Seasons Of Aya

 3. Интересно представяне на книга, за която съм чувала съвсем малко от баща си. Той чете подобен тип литература и ми препоръчва, но моите вкусове са малко по-нормални. Но да не представям подробно какво и що.
  Така… Чувала съм за книгата и определено беше потънала в небитието. Днес по случайност попаднах на ревюто ти и трябва да призная, че представеното от теб е по някакъв свой си начин увлекателно. Преплитането между фантастика и история ми допадна на идея. Определено ще потърся заглавието из библиотеките в родния ми град и се надявам да открия нещо.

  П.П. Ревюто ми хареса. Допадна ми стила ти на писане, но несигурността ти по отношение представянето на сюжета ме накара да се запитам ,,А сега какво да правя?”. Леко е объркващо. Затова и смятам, че трябва да бъдеш по-уверена в ревюто си в случая. Иначе четящия го се обърква. Ето, смущението го видях в себе си. 🙂

  Liked by 1 person

  1. Здравей, Гери! Благодаря ти за коментара! Несигурността идва от това, че още нямам достатъчно опит в писането на ревюта, а и от страха да не издам нещо от повече от сюжета 🙂 Старая се да не звуча неуверено 🙂
   Колкото до книгата, тя е интересно преживяване. Глуховски е мой любимец, заради начина, по който изгражда светове, а този в “Здрач” е преплетен и с история и ме накара да ровя допълнително за материали, свързани с цитираните от него неща.
   Книгата не е известна толкова в България, въпреки че е издадена тук. Препоръчвам я – приключение е 🙂

   Like

 4. Pingback: “Животът на насекомите” – Виктор Пелевин / Ревю – Seasons Of Aya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s