“Границата” – Робърт МакКамън / Ревю

Granicata_front

Много харесвам антиутопии. Все още не съм изчела всички класически такива, но малко по малко ще стигна и до тях. „Границата“ на Робърт МакКамън е една наскоро написана антиутопия (м.Май миналата година), в която се съчетават жанрове като научна фантастика и ужаси. Но книгата е повече от просто изброените стилове.

…………..

…………..

Оригинално заглавие:  „The Border“

Година на издаване: 2015 г.

ИздателствоDeja Book

Страници: 452

СтилФантастика, Фентъзи

Оценка5 5

До сега не бях чела нищо на МакКамън, но знам за успеха на книгата му „Момчешки живот“. Когато видях, че издателство DeJa Book ще издават следващата си книга и то такава, която може би ще ми се понрави, реших да си я купя в някакъв етап. И ето, че миналата седмица този момент дойде. Освен „Границата“ в торбата ми попадна и „Водосрез“ на  Паоло Бачигалупи, но това ще е тема за следващия пост в блога. 🙂

Накратко за сюжета: Трети Април. Над земята започва апокалипсис. Две извънземни цивилизации водят война за територия от хиляди години. Водейки я във въздуха, започва разрушението и на живота на земята. За два дни цялата военна мощ на познатия ни свят е разгромена, а градовете – разрушени. И така народа на планетата се „запознава“ с горгоните и мъглявите (както сами са ги наименували). На различни места из земята има оцелели, опитвайки се с всички сили да останат живи. Едно от тях е „Пантър Ридж“, обитаван от малък на брой хора. Всички знаят, че не им остава много време – въпрос на дни е извънземните да сложат край. И тогава се появява Итън Гейнс – момче, което не си спомня кое е и от къде идва. Но има невероятни и необясними способности, които може би ще помогнат за приключването на тази хилядолетна война. Дали останалите ще му повярват?

Робърт МакКамън изгражда напълно героите си, като междувременно описва пред нас и подробни картини на разрушение – потънали в тъма градове, развалини, странни твари, извънземни и какви ли още не дивотии. Повярвайте ми, този човек има наистина развитено въображение :D. Автора ни показва какво е най-важното за хората в една подобна пост-апокалиптична ситуация. И това е надеждата. Малкото зрънце на надеждата крепи всички и им дава сили да направят всичко възможно, за да прекратят тази война и унижощение на човешката раса.

Определено мога да кажа, че тази книга се нарежда сред любимите ми. Беше интересна, динамична и изненадваща. Обожавам да попадам на добри автори и определено в един момент ще се върна към Робърт МакКамън.

Ако не сте чели Робърт МакКамън моят съвет е: Давайте смело! 🙂

Advertisements

2 thoughts on ““Границата” – Робърт МакКамън / Ревю

  1. Pingback: Списък на ревюта – Seasons Of Aya

  2. Pingback: 2016 година в цифри – Seasons Of Aya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s