“Петата вълна” (The 5th wave) / Ревю

the 5th wave poster

Вчера реших да изгледам Петата вълна (The 5th Wave), преди да съм чела книгата. Проучих поредицата още когато нашумя, но все още нямам време да стигна до нея.

След излизането на „Игри на глада“ на Сюзан Колинс доста автори видяха, че има хляб в жанровете антиутопия и YA (Young Adult). Така на бял свят се появиха трилогиите „Дивергенти“  на Вероника Рот, „Лабиринтът“  на Джеймс Дашнър и „Петата вълна“ на Рик Янси. Сигурна съм, че има още доста нашумяли книги в този жанр, но нека се ограничим до тези. Както споменах – авторите се усетиха, че доста читателите имат нужда от такива творби, но междувременно и Холивуд се усети, че могат да направят доста пари от една такава поредица. (П.П. Всички по-горе споменати трилогии имат свой филмов вариант.)

Така стигаме до „Петата вълна“. Не мога да кажа категорично мнение за филма – нито ми хареса, нито не ми хареса. Направих кратко проучване на мнението на публиката за филма и за книгата. Разликите между рейтингите им са доста големи. За филма можем да видим в IMDB, че са  гласували сравнително малко хора (27 000) и рейтинга е 5.2 от 10. Докато за книгата фигурират съвсем разлини мнения – в Goodreads са гласували 185 000 човека (доста, доста повече) и рейтинга е в пъти по-висок: 4.16 от 5.

Казвам всичко това, защото най-вероятно това ще е поредния случай, когато книгата е хубава, интригуваща и запомняща се, а филмовата продукция е правена през пръсти. Докато не прочета поредицата няма как да зная, но мога да ви разкажа за филма, опитвайки се да не казвам никакви спойлъри. В краткост за сюжета:

Действието ни показва Каси и семейството ѝ в Америка, където всичко изглежда нормално, докато в един прекрасен ден се появява огромен извънземен кораб и започва бавно да обикаля планетата. Без да предприемат никакви действия, „Другите“ (както започват да ги наричат всички) просто стоят там горе. Това разбира се е до момента, в които не започват вълните. Първата вълна е електромагнитен импулс, който оставя без ток цялата планета . Втората вълна е земетресение, което предизвиква цунамита, които заличават крайбрежните райони. Третата вълна е смъртоносен вид на добре познатия ни птичи грип, който продължава да избива останалите оцелели. А четвъртата вълна: „Другите“ вече са сред хората на земята, приличат досущ като нас, и са тук с единствената цел да избият останалите живи след трите вълни. А петата вълна е все още неизвестна и предстой.

Колкото до моето мнение относно филма – интересна идея, лошо изпълнение. Докато го гледах, се чудих на кое повече ми прилича – на „Игри на глада“, на „Дивергенти“ или на нещо трето. Тук бонус идват извънземните – в споменатите две по-горе няма такива чудеса. Филма е муден на моменти, няколко неща в сценария издишат и са нелогични (предполагам, че в книгата са обяснени, но режисьорите и сценаристите са решили да не губят излишно време), актьорската игра е средно качество. Има и едно нещо, което много ме изнервя в почти всички филми: независимо дали е апокалипсис, дали са ужаси, дали е екшън – там някъде ВИНАГИ има някоя любовна история. Ама защо бе, кому е нужно…

В актьорския състав може да се срещнат известни имена, като това на Клои Грейс Мориц („Кери“, „Покани ме да вляза“ и др.) и Лив Шрайбър („Х-мен: Вълколака“, „Солт“, „Спотлайт“ и др.). Режисьор на продукцията е Джей Блексън , който няма много филми зад гърба си, а сценаристи са Сузана Грант („Ерин Брокович“) и Акива Голдсман, който от своя страна е имал ключова роля във филми като „Дивергенти“, „Красив ум“, „Ангели и Демони“ , „Шифъра на Леонардо“, „Аз съм легенда“ и още доста други.

Най – вероятно ще изгледам и последвалите филми, но ще знам да не очаквам кой знае какво.

А вие гледахте ли го? Споделете своите виждания в коментарите.

Advertisements

2 thoughts on ““Петата вълна” (The 5th wave) / Ревю

  1. Pingback: Списък на ревюта – Seasons Of Aya

  2. Pingback: 2016 година в цифри – Seasons Of Aya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s